A macska cukorbetegségének kezelése

Macskája cukorbetegsége inzulinterápiával, megfelelő étrenddel és egészséges életmóddal sikeresen kezelhető.

Gyógyítható a cukorbetegség?

A cukorbeteg macskák általában életük végéig inzulinkezelést igényelnek.

A klinikai tünetmentesség cukorbeteg macskánál

Néhány cukorbeteg macskának pár hetes vagy hónapos kezelés után már nincs szüksége inzulinra. Ezt nevezik klinikai tünetmentességnek.
A klinikai tünetmentességet elérő macskáknak még vannak működő sejtjeik a hasnyálmirigyben, amelyek képesek megfelelő mennyiségű inzulint termelni, ha a tartósan magas vércukorszintet már megfelelően kezeltük inzulinnal.

A tünetmentesség eléréséhez szükséges idő nem egyforma, függ attól, hogy mennyi ideig nem kezelték a cukorbetegséget és attól is, hogy maradtak-e működőképes inzulin-termelő sejtek a hasnyálmirigyben. A tünetmentesség nagyon gyorsan is jelentkezhet (kb. 2 hét elteltével), de akár 3-4 hónapnál többre is szükség lehet.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a tünetmentesség nem jelent gyógyulást, ezután is kiemelt figyelmet kell fordítani a macska táplálására és életvitelére.

A cukorbeteg macska kezelésének célja

A kezelés célja a cukorbeteg macska életminőségének helyreállítása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megszüntetjük a cukorbetegség tüneteit (fokozott vízivás és vizeletürítés, fokozott étvágy, fogyás) anélkül, hogy hipoglikémiát okoznánk.

A nem kezelt vagy rosszul beállított cukorbetegnél egy súlyos állapot, diabéteszes ketoacidózis. alakulhat ki. További információ: Sürgős ellátást igénylő állapotok.

Cukorbeteg macskákban az inzulinterápia segít minimalizálni a cukorbetegség hosszú távú szövődményeinek, például a hátulsó végtag gyengeségének a kialakulását.

Miből áll a cukorbeteg macska kezelése?

A rendszeresség alapvető fontosságú a cukorbetegség kezelésében.

A beállított cukorbeteg macska kezelése hálás feladat. Az Ön segítségével macskája visszanyeri korábbi életminőségét.