Kutyák és macskák cukorbetegségének kezelése inzulinnal

Az állatorvosi inzulin kifejezetten kutyák és macskák cukorbetegségének kezelésére lett kifejlesztve.

Az inzulin típusai és az inzulin-analógok

Az egyes inzulin-készítmények különböző eredetű inzulint tartalmazhatnak. Van olyan termék, amely sertés eredetű inzulint tartalmaz, de rekombináns humán inzulin is van forgalomban.  Az inzulin-analógok (vagy inzulin-receptor ligandok) tulajdonképpen géntechnikai módszerekkel előállított szintetikus inzulinok, amelyek a szervezetben ugyanazt a szerepet töltik be, mint az inzulin.

Az inzulin készítmények 3 csoportba oszthatóak:

 1. Hosszú hatású inzulinok és inzulin-analógok
  1. Ultralente inzulinok - 100% kristályos inzulin
  2. Cinkprotamin-inzulinok – protamint és cinket tartalmaznak
  3. A glargin inzulin és a detemir inzulin lassan felszabaduló inzulin-analógok, amelyek 24 órán keresztül szabadulnak fel (emberben) és egy alap inzulinszintet hivatottak biztosítani.
 2. Középhatású inzulinok
  1. Lente inzulinok - 30% amorf (semilente) és 70% kristályos (ultralente) inzulin keverékét tartalmazzák vizes szuszpenzióban.
  2. NPH inzulin – protamint tartalmaz
 3. Gyors hatású inzulinok és inzulin-analógok
  1. Oldható inzulin és semilente inzulin: intravénásan adhatóak
  2. A lispro, az aspart és a glulisin inzulin a beadás helyéről gyorsan felszívódó inzulin-analógok, amelyeket étkezés utáni inzulin-bolus beadására alkalmaznak (emberben)

Az anyagcsere-különbségekből fakadóan az inzulinok hatástartamában egyedi különbségek jelentkezhetnek. 

Az állatorvosi használatra kifejlesztett inzulin koncentrációja 40 NE/ml, ami azt jelenti, hogy a kis térfogatú adagok kimérése viszonylag könnyen és pontosan megoldható. Az emberi inzulin-készítmények koncentrációja 100 NE/ml. A 40 NE/ml koncentrációhoz kifejezetten az ehhez kifejlesztett fecskendőket kell használni, így tudjuk pontosan kimérni a szükséges adagot. Az inzulin 2,5 ml-es és 10 ml-es kiszerelésekben kapható, így minden testmérethez találunk megfelelőt. 

Sertés inzulin-cink szuszpenzió – Középhatású inzulin cukorbetegség kezelésére kutyákban és macskákban

A sertés inzulin szerkezete megegyezik a kutya inzulin szerkezetével és hasonló a macska inzulinéhoz.

A sertés inzulin-cink szuszpenzió napi kétszeri, injekciós formában történő beadása bizonyítottan hatékony cukorbetegség kezelésére macskáknál.1
A sertés inzulin-cink szuszpenzió napi kétszeri, egyes esetekben pedig napi egyszeri, injekciós formában történő beadása bizonyítottan hatékony cukorbetegség kezelésére kutyáknál.2, 3

1Martin GJ, Rand JS. Control of diabetes mellitus in cats with porcine insulin zinc suspension. Vet Rec. 2007;161(3):88−94

2Horn B and Mitten RW (2000) Evaluation of an insulin zinc suspension for control of naturally occurring diabetes mellitus in dogs. Australian Veterinary Journal 78(12):831-4.

3Monroe WE, Laxton DJ, Fallin EA and others(2005) Efficacy and Safety of a Purified Porcine Insulin Zinc Suspension for Managing Diabetes Mellitus in Dogs. J Vet Intern Med 19:675-682.