Megtörtént esetek

Megtörtént esetek az MSD állatgyógyászati inzulin alkalmazásáról cukorbeteg kedvenceknél.

Nicky és Willy győzelme a cukorbetegség felett

Nicky egy 9 éves fekete labrador. Belgiumban él, 7 éve Willy Van Thielen társaként. Willy vak és Nicky segít neki a hétköznapi teendők elvégzésében: elkíséri a pékségbe, a kávézóba vagy sétálni.

Nicky segít Willynek gyorsan és biztonságban eljutni egyik helyről a másikra. „Sokkal gyorsabb, mintha bottal mennék” mondja Willy. „A legfontosabb talán mégis az, hogy nem kell félnem attól, hogy valakit véletlenül bokán vágok a botommal. A kutya előre lát bizonyos helyzeteket és egy kicsit előre gondolkodik helyettem is. Segít ülőhelyet találni, ami bottal sokkal bonyolultabb és lassabb lenne”. 

Jól összeszokott kis csapat, de …

2003 januárjában Willy észrevette, hogy valami nem stimmel Nickyvel. Hazafelé a buszon megállíthatatlanul remegett, és amikor hazaértek egyszerre kiitta az összes vizet a táljából. Aznap éjjel kikéredzkedett, „amit azelőtt sohasem tett”. Testsúlya gyorsan csökkent. Az állatorvos cukorbetegséget diagnosztizált nála és napi MSD állatgyógyászati inzulin kezelést javasolt. 

Az első hetek mindkettejük számára nehezek voltak. Nicky állapotát stabilizálni kellett, Willy fejében pedig egy csomó kérdés kergetőzött: be tudom egyedül adni neki az inzulint? Milyen táplálék lesz megfelelő? És mit fog tudni így csinálni Nicky?

Röviden: BÁRMIT. Azóta ugyanúgy viszi magával Nickyt mindenhová, mint régen. És Nicky ugyanolyan kedvvel és odaadással végzi a munkáját. „Kicsit lassabb ugyan”, mondja Willy, de lehet, hogy ez már a korának tudható be, nem a cukorbetegségnek.

Az MSD állatgyógyászati inzulin injekciók beadása

Az állatorvosától kapott utasítások alapján Willy megtanulta beadni az MSD állatgyógyászati inzulin-t Nickynek.

Nicky nyugodtan ül a konyhaszőnyegen, amíg meg nem kapja az injekciót. “Fel tudom szívni a fecskendőbe az inzulint”, mondja Willy, “És azt is látom, hogy vannak-e benne buborékok. Megkérem a gyerekeimet, hogy nézzék meg.” Nincs probléma a fix napi rutinnal sem. “Bár néha nehéz még szombaton is reggel 8-kor felkelni, de Nicky egészségéért szívesen megteszem. Ugyanígy kontrollvizsgálatra is minden hónapban viszem az állatorvoshoz”.

Willynek csak azzal van gondja, hogy az emberek tiltása ellenére jutalomfalatokat adnak Nickynek. “Nem tudom megakadályozni, mivel nem látom. Később aztán a vércukorszint ingadozásán meglátszik.”

Mit tartogat a jövő Willy és Nicky számára?

A vakvezető kutyák általában 10 évig dolgoznak, ezután megérdemelt nyugdíjas éveik következnek. 

Egy vakvezető kutyára általában másfél évet kell várni. Willy elsőbbséget élvez, hiszen már hozzászokott a kutyához és nehéz lenne átszoknia a fehér bot használatára. „Nagyon nehéz döntés lesz, amit igyekszem a lehető legkésőbbre halasztani.”