A cukorbetegség diagnosztizálása macskánál

A klinikai tünetek alapján valószínű, hogy macskája cukorbeteg. A diagnózist állatorvosa erősítheti meg.

A cukorbetegség tünetei
A cukorbetegség csak az egyik lehetséges betegség. Macskájánál más betegségek is okozhatnak ugyanilyen tüneteket. Forduljon állatorvosához, ha az alább felsoroltak közül bármelyiket észleli macskájánál:

  1. Sok vizet iszik
  2. Gyakran ürít vizeletet
  3. Mindig éhes
  4. Fogyott annak ellenére, hogy többet eszik

A cukorbetegség diagnózisát az állatorvos mondja ki

A fenti tünetek felvetik a cukorbetegség gyanúját, de más betegségek során is előfordulnak. Ezért macskájának alapos állatorvosi vizsgálaton kell átesnie.

Vizeletvétel

Állatorvosa megvizsgálja a vizeletmintát: megállapítja, hogy van-e benne glükóz (glükózúria) vagy fennáll-e húgyúti fertőzés.

Vérvétel

A diagnózis megerősítéséhez vért kell venni és meg kell határozni a glükóz azaz „cukor” koncentrációt a macska vérében.

A normálisnál következetesen magasabb vérglükóz koncentrációarra utalhat, hogy macskájának a hasnyálmirigye nem termel (elegendő) inzulint. Arra is utalhat, hogy macskája "rezisztenssé" vált a hasnyálmirigyben termelődő inzulinra. Bármelyik eset is áll fenn, macskája cukorbeteg.

Általános vizsgálat

Állatorvosa ellenőrzi macskájának általános egészségi állapotát is (annak érdekében, hogy kizárhassa más betegsége/fertőzések jelenlétét). Ez rendkívül fontos, mivel a fertőzések és bizonyos betegségek hátráltathatják a cukorbetegség kezelését.