Kifejezések magyarázata cukorbeteg kedvencek gazdáinak

Adag módosítása
A cukorbeteg kutyának vagy macskának adott inzulin adagjának megváltoztatása olyan tényezők alapján, mint a vérglükóz-szint, az étrend vagy a mozgás.

Adagolás módosítása
Lásd adag módosítása.

Alacsony vércukorszint
Lásd hipoglikémia.

Bőr alá adott injekció (szubkután injekció)
Folyadék bejuttatása a bőr alatti szövetekbe tű és fecskendő segítségével.

Cukor
A szénhidrátok egyik csoportja, édes ízzel rendelkeznek; ide tartozik például a glükóz, a fruktóz és a szukróz. A vércukrot is gyakran hívják egyszerűen csak „cukor”-nak.

Cukorvizelés
Lásd glükozuria.

Cushing-kór
Lásd hiperadrenokorticizmus.

Dehidráció / kiszáradás
A szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit felvesz. Ez lehet gyakori vizeletürítés, csökkent táplálék/folyadékfelvétel, izzadás, hasmenés vagy hányás miatt.

Diabetes mellitus (cukorbetegség)
A kórkép jellegzetessége a tartósan magas vércukorszint, ami az inzulin abszolút vagy relatív hiánya miatt alakul ki. A sejtek az energiatermeléshez nem tudnak glükózt használni.

Diabéteszes ketoacidózis (DKA)
Súlyos, sürgős beavatkozást igénylő állapot, amelyre az extrém mértékben emelkedett vércukorszint mellett súlyos inzulinhiány a jellemző. A szervezet ilyenkor a zsírtartalékok lebontásából nyer energiát. Ketonanyagok halmozódnak fel a vérben és a vizeletben.  A diabéteszes ketoacidózis tünetei: hányás, actonszagú lehelet és szapora légzés. Beavatkozás nélkül a diabéteszes ketoacidózis kómához és elhulláshoz vezethet.

Diabetogén
Diabéteszt, azaz cukorbetegséget okozó. Ilyenek lehetnek egyes gyógyszerek, például a progesztagének (szintetikus progeszteronok) vagy a kortikoszteroidok, amelyek a vércukorszint emelkedését váltják ki, ezáltal diabétesz alakul ki.

DKA
Lásd diabéteszes ketoacidózis.

Elhízás
Definíció szerint 15%-20%-os vagy ennél több testzsír felesleg. A zsír akadályozza az inzulin működését. A zsírfelesleg kockázati tényezőnek számít a cukorbetegség szempontjából, főképp macskákban. 

Endokrin (belső elválasztású) mirigy
Specializálódott sejtek csoportja, amelyek a szervezet más részeiben ható hormonokat juttatnak a véráramba. A hasnyálmirigy inzulintermelő szigetei például ilyen endokrin mirigyek.

Enzim
A szervezet által termelt fehérjék, amelyek kémiai reakciót váltanak ki. Ilyenek például a bélben termelődő enzimek, amelyek az emésztést segítik.

Euglikémia
Normális vérglükóz-koncentráció.

Fecskendő
Egy olyan eszköz, amelynek segítségével folyadékot juttathatunk be a szervezetbe vagy távolíthatunk el onnan. Az inzulinfecskendő egy kicsi, egyszer használatos fecskendő, rendkívül vékony tűvel. Az MSD állatgyógyászati inzulin-hoz 40 NE/ml-es fecskendőt kell használni.

g/l
Gram literenként. Mértékegység, amely egy anyag koncentrációját mutatja bizonyos mennyiségű folyadékban. Egyes országokban ezt a mértékegységet használják a vércukorszint meghatározására. A mmol/l-ben kapott értéket 0,18-cal szorozva kapjuk meg az értéket g/l-ben. Például 10 mmol/l = 1,8 g/l.

Glikémia
Vérglükóz vagy vércukor.

Glikogén
A glükóz glikogén formájában tárolódik a májban és az izmokban.

Glikoziláció
Cukrok kontroll nélküli, nem enzimatikus reakciói fehérjékkel.  Nagy jelentősége van a cukorbetegség szövődményeinek kialakulásában, amikor a rendellenesen magas vércukorszint eredményeképpen bekövetkezik a fehérjék glikozilációja, például a szemlencsében (ez okozza a lencsehomályt).

Glükóz
Lásd vérglükóz.

Glükózuria
Glükóz megjelenése a vizeletben.

Hasnyálmirigy
Egy szerv, amely inzulint és emésztőenzimeket termel. A hasnyálmirigy a gyomor alsó része mögött helyezkedik el.

Hiperadrenokorticizmus
Másik elnevezése a Cushing-kór. Akkor alakul ki, ha a mellékvesékben (a mellékvesék a vesék mellett helyezkednek el) túl sok kortizol termelődik. Klinikai tünetei a cukorbetegség tüneteihez hasonlóak: fokozott vízivás és vizeletürítés, fokozott étvágy. A betegek hasa megnő, szőrzetük durva és fénytelen lesz, szőrhullás is kialakul.
A hiperadrenokorticizmus sokkal gyakrabban fordul elő kutyákban, mint macskákban. A Cushing-kóros állatoknál gyakran egyidejűleg cukorbetegség is jelentkezik.

Hiperglikémia
Magas vérglükóz koncentráció; arra utal, hogy a cukorbetegséget nem sikerül megfelelően kézben tartani. 

Hiperozmoláris szindróma (HHNK – Hiperozmoláris Hiperglikémiás Nem Ketózisos szindróma)
Sürgősségi ellátást igénylő állapot, amelyre a magas vércukorszint jellemző de ketonanyagok nincsenek sem a vérben, sem a vizeletben. Kezelés nélkül kómához és elhulláshoz vezethet.

Hipertireoidizmus
Gyakori kórkép idősebb macskákban (kutyákban ritka), amelynek jellegzetes tünetei a pajzsmirigyhormonok túlzott termelődése miatt alakulnak ki. Cukorbetegséggel együtt is kialakulhat.

Hipoglikémia
Normálisnál alacsonyabb vérglükóz-szint. Tünetei: éhség, idegesség, bizonytalan mozgás és aluszékonyság. Kezelés nélkül eszméletvesztéshez vezethet.

Hormon
Olyan vegyület, amely a szervezet bizonyos részeiben termelődik és a vérárammal jut el a szervezet más részeibe, ahol meghatározott folyamatokat indít el vagy szabályoz. Például az inzulin a hasnyálmirigyben termelődő hormon, amely más sejtekben határozza meg, hogy azok mikor nyerjenek energiát glükózból.

Idegkárosodás
Lásd perifériás neuropátia.

Injekció beadási helye
A test azon pontjai, ahová az inzulint általában beadják.

Injekció
Gyógyszerek vagy tápanyagok bejuttatása a szervezetbe folyékony formában, fecskendő segítségével.

Intravénás
Folyadák vagy gyógyszer bejuttatása a szervezetbe vénába való beadás révén.

Inzulin módosítása
Lásd adag módosítása.

Inzulin
Egy hormon, amelynek segítségével a szervezet fel tudja használni a glükózt energiaforrásként. A hasnyálmirigy béta sejtjei termelik. Ha a szervezetben nem képződik elegendő inzulin, azt kutyáknál és macskáknál általában injekció formájában kell pótolni.

Inzulinrezisztencia
A szervezet nem reagál az általa termelt inzulinra, nem tudja felhasználni. Inzulinrezisztencia kialakulhat elhízás miatt vagy tartósan magas progeszteron-szint mellett, például amikor szintetikus progeszteront alkalmazunk gyógykezelésre vagy nem ivartalanított szukáknál. 

Ketoacidózis
Lásd diabéteszes ketoacidózis.

Keton
Ez a vegyület inzulinhiány esetén termelődik, amikor a szervezet kénytelen zsírbontás révén energiához jutni. Magas keton-koncentráció esetén diabéteszes ketoacidózis és kóma alakulhat ki. Ketontesteknek vagy ketoanyagoknak is szokták nevezni.

Ketonúria
A beteg vizeletében ketonok jelennek meg, a diabéteszes ketoacidózis kialakulására figyelmeztető  jel.

Ketózis
Ketonok felhalmozódása a szervezetben, amely diabéteszes ketoacidózishoz vezethet. A ketózis tünetei: hányinger, hányás, gyomorfájdalmak és acetonszagú lehelet.

Kóma
Alvásszerű állapot, az ember vagy állat ilyenkor nincs eszméleténél. Cukorbetegeknél hiperglikémia (magas vérglükóz-szint) és hipoglikémia (alacsony vérglükóz-szint) is kiválthatja.

Középhatású (intermedier) vagy lente inzulin
Az MSD állatgyógyászati inzulin középhatású inzulin. A középhatású inzulinok általában 1-2 órával a beadást követően kezdik csökkenteni a vércukorszintet. Kutyában a hatás csúcsa 7-12 óra elteltével alakul ki, majd ezután hatása fokozatosan csökken. Macskában a hatás tartama 12 óra.

Lándzsa
Egy rúgós készülék, amelyben egy kicsi tű szúrja át a bőrt, így egy-egy csepp vérhez juthatunk, például a vércukorszint ellenőrzéséhez.

Langerhans-szigetek
Lásd szigetek.

Lencsehomály
A szemlencse homálya. Részleges látászavart vagy akár vakságot is okoz.

Lente inzulin
Lásd középhatású (intermedier) inzulin.

Magas vérglükózszint
Lásd hiperglikémia.

Másodlagos cukorbetegség
A cukorbetegség egyik formája, amikor egy másik betegség (pl. hipertireoidizmus macskákban) vagy bizonyos gyógyszerek (pl. hosszú kortizol-terápia) váltják ki a cukorbetegséget.

mg/dl
Milligram deciliterenként. Mértékegység, amely egy anyag koncentrációját mutatja bizonyos mennyiségű folyadékban. Egyes országokban a mg/dl mértékegységet használják a vércukorszint meghatározására. mg/dl-ben úgy kapjuk meg az értéket, ha a mmol/l-ben kapott értéket 18-cal szorozzuk: pl. 10 mmol/l = 180 mg/dl.

Mirigy
Sejtek egy csoportja, amelyek anyagokat választanak ki. Az endokrin/belső elválasztású mirigyek hormonokat választanak ki, amelyek a szervezet valamely más részén hatnak. A külső elválasztású mirigyek sókat, enzimeket és vizet választanak ki.

mmol/l
Millimol literenként. Mértékegység, amely egy anyag koncentrációját mutatja bizonyos mennyiségű folyadékban. Egyes országokban ezt a mértékegységet használják a vércukorszint meghatározására. Más országokban a mg/dl vagy a g/l mértékegység használatos. A mmol/l-ben kapott értéket átszámíthatjuk mg/dl-re, ha 18-cal szorozzuk, míg a mmol/l értéket 0,18-cal szorozva kapjuk meg az értéket g/l-ben. Például 10 mmol/l =  180 mg/dl vagy 1,8 g/l.

Perifériás neuropátia
A végtagokat ellátó idegek károsodása. Cukorbeteg macskáknál előfordulhat.

Polidipszia - Fokozott vízivás
Túzlott szomjúság; a cukorbetegség mellett más betegségek tünete is lehet.

Polifágia - Fokozott táplálékfelvétel
Túlzott étvágy; a cukorbetegség mellett más betegségek tünete is lehet.

Poliuria - Fokozott vizeletürítés
Túlzott vizeletürítés; a cukorbetegség mellett más betegségek tünete is lehet.

Sebészi ivartalanítás (miskárolás / petefészek és méh eltávolítása)
A petefészkek és/vagy a méh műtéti eltávolítása az ivarzás és a vemhesség megelőzésére, illetve bizonyos betegségek kockázatának csökkentésére.

Szigetek
Langerhans-szigeteknek is nevezett sejtcsoportok a hasnyálmirigyben. A táplálék lebontásában és felhasználásában szerepet játszó hormonokat termelnek: az alfa sejtek például glukagont, míg a béta sejtek inzulint termelnek.

Szövődmények
A cukorbetegség káros hatásai, például a szem, az idegrendszer vagy a vesék károsodása. A szövődmények kialakulása minimalizálható a diabetes mellitus inzulinnal való kezelésével és a rendszeres életmódra való áttéréssel.

Vércukor
Lásd vérglükóz.

Vércukorszint ellenőrzése
A vércukorszint rendszeres ellenőrzése a cukorbetegség kezelésének fontos eleme. A vércukorszint ellenőrzéséhez általában vércukorszintmérő készüléket használunk (vagy vércukormérő tesztcsíkot, amely a vércseppel érintkezve színváltozással reagál).

Vércukorszintmérő (glükométer)
Kicsi, hordozható készülék amely a vércukorszint ellenőrzésére alkalmas. A bőrt tűvel vagy lándzsával megszúrjuk, majd egy csepp vért cseppentünk a tesztcsíkra, amelyet a készülékbe helyezünk. A mérő (vagy monitor) digitális kijelzőjén ezután megjelenik a vércukorszint számszerű értéke.

Vérglükóz (vércukor)
A glükóz a vérben található legfőbb cukor, a szervezet fő energiaforrása. Vérglükóznak és vércukornak is nevezik.

Vérglükóz koncentráció
Adott mennyiségű vérben található glükóz mennyisége. Mértékegységei: millimol literenként (mmol/l), milligram deciliterenként (mg/dl) vagy gram literenként (g/l).

Veseküszöb
Az a vérglükóz koncentráció, amelynél a vese glükózt kezd kiválasztani a vizeletbe. Kutyákban ez kb. 10 mmol/l (180 mg/dl), míg macskákban kb. 14 mmol/l (252 mg/dl).

Vizelet
A vérből a vesék által folyékony formában kiválasztott végtermék, amely a húgyhólyagban tárolódik, majd a vizeletürítés során távozik a szervezetből.

Vizeletvizsgálat
Vizeletminta vizsgálata a vizeletelválasztó rendszer vagy más szervek betegségének feltárása céljából. Cukorbeteg kutyáknál és macskáknál az állatorvos a z alábbiakat ellenőrzi:

  1. Glükóz, a cukorbetegség mellett más betegséget tünete is lehet.
  2. Fehérje, vesekárosodásra vagy a vese működési zavarára utal.
  3. Fehérvérsejtek, húgyúti fertőzésre utal.
  4. Ketonok, a diabéteszes ketoacidózis jele.
A vizeletben vérzésre utaló jeleket is találhatunk. Vannak olyan vizsgálatok, amelyekhez elég egyetlen vizeletminta, míg másokhoz 24 órán keresztül kell gyűjteni a vizeletet. A vizeletmintából ki is lehet „tenyészteni” a baktériumokat, hogy pontosan tudjuk, mivel állunk szemben.