Hipoglikémia kezelt cukorbeteg kutyákban

Cukorbeteg kutyáknál az inzulinkezelés során fellépő szövődmények közül gyakori a túl alacsony vércukorszint, a hipoglikémia.

Milyen helyzetekben alakul ki hipoglikémia?

 1. A kutya megkapta a normális inzulinadagját, de nem jutott elegendő táplálékhoz – nem eszik, kihányja a táplálékot vagy hasmenése van.
 2. A kutya a megszokottnál aktívabb, emiatt megnő az energia/glükóz felhasználás a szervezetében.
 3. A kutya véletlenül túl nagy inzulinadagot kapott.

A hipoglikémia (alacsony vércukorszint) jelei

A hipoglikémia akár elhulláshoz is vezethet, ezért rendkívül fontos, hogy felismerjük a tüneteit, amelyek a korai stádiumban nem feltétlenül szembetűnőek:

 • nyugtalanság
 • remegés vagy reszketés
 • szokatlan mozdulatok vagy viselkedés – van olyan kutya, amelyik nagyon nyugodt lesz és nem eszik.
 • izomrángások
 • kóma

Mit kell tenni

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, gyorsan kell cselekednie.Azonnal kínáljon táplálékot az állatnak.

 1. Ha nem hajlandó megenni, azonnal adjon neki glükóz oldatot. A glükóz oldat készítése egyszerű, kristályos glükózt oldjunk fel csapvízben. (Érdemes mindig tartani készen egy kevés glükóz oldatot) A glükóz adagja 1 g/kg testtömeg (azaz 1 teáskanál 5 testtömeg kg-ra).
 2. Az oldatot óvatosan juttassuk oldalról a kutya szájába. Csak akkor adjon az oldatból, ha biztos abban, hogy a kutya képes nyelni. Nagyon lassan adagolja az oldatot, nehogy félrenyeljen az állat.
 3. Ha a macska nem tud nyelni, dörzsölje az ínyére és főleg a nyelve alá glükóz port. VIGYÁZZON, NEHOGY KEDVENCE MEGHARAPJA!
 4. Amint jobban van a macska, adjon neki egy kevés eledelt. Ezután még néhány óráig figyeljen rá, lehet, hogy újra jelentkeznek a tünetek.
 5. Ha kedvence állapota romlik (izomrángások, eszméletvesztés) vagy nem biztos a dolgában, azonnal lépjen kapcsolatba az állatorvossal!