Mit értünk cukorbetegség (diabetes mellitus) alatt és mi okozza?
A cukorbetegség kiváltó oka abszolút vagy relatív inzulinhiány. Az abszolút vagy relatív inzulinhiányban szenvedő állatokat hívjuk cukorbetegnek.
Az inzulinhiány hátterében több ok állhat:


Hallottam már a diabetes insipidus-ról, ez ugyanaz, mint a diabetes mellitus (cukorbetegség)?
Nem. A diabetes insipidus a „vizes cukorbetegség”; erre a nagy mennyiségben képződő híg vizelet a jellemző. Sokkal ritkább betegség, mint a diabetes mellitus. A diabetes insipidus az agy egy részének vagy a vesék megbetegedése. A diabetes insipidus-nál nincs cukor a vizeletben.

Melyek a cukorbetegség tipikus tünetei kutyában?
A diabetes mellitus leggyakoribb tünetei:Fokozott vízivás

Mit jelentenek ezek a kifejezések: poliuria, polidipszia és polifágia?

Hogyan lehet diagnosztizálni a cukorbetegséget?
Állatorvosa megméri kutyája vércukorszintjét és megnézi, hogy a vizeletben van-e glükóz vagy ketonanyag. Ha tartósan magas a vércukorszint és emellett glükóz is van a vizeletben, az általában cukorbetegségre utal.

Bármelyik kutyánál kialakulhat a cukorbetegség?
A kutyák és macskák bármely életkorban megbetegedhetnek. A cukorbetegség azonban elsősorban középkorú vagy annál idősebb kutyákban alakul ki. .


Milyen szövődményei lehetnek a cukorbetegségnek?
Általában régóta fennálló esetekben alakulnak ki szövődmények, kutyáknál például a diabéteszes lencsehomály.


Milyen más betegségeknek vannak ugyanolyan tüneteik, mint a cukorbetegségnek?
A cukorbeteg kutya sokat iszik és sok vizeletet ürít. Jó vagy akár fokozott étvágy mellett azonban általában fogynak. Néhány betegség, amelynél teljesen vagy részben ugyanezek a tünetek fordulnak elő:

A diagnózis megerősítéséhez meg kell határozni a kutya vércukor szintjét, illetve vizeletének glükóz- és keton-tartalmát.


Mennyi a cukorbeteg kutya várható élettartama?
Milyen más betegségeknek vannak ugyanolyan tüneteik, mint a cukorbetegségnek

Felhasználható még az inzulin, ha véletlenül megfagyott?
Nem. A fagyasztás károsítja az inzulin molekulákat és csökken a termék hatékonysága. Ha véletlenül megfagy a hűtőszekrényben az inzulin, ki kell dobni és új üveget kezdeni.

Hogyan néz ki az inzulin?
Az inzulinos üvegben két különböző típusú inzulin keveréke található. Óvatos összekeverés után (az üveg többszöri átfordításával) általában egyenletesen átlátszó vagy kissé homályos az üvegben található szuszpenzió. Pelyheket vagy nagyobb csomókat nem tartalmazhat. Ha az összekeverés után is maradnak pelyhek vagy csomók, ne használja fel a terméket.

Egyes esetekben az üveg nyakánál vékony fehér gyűrű formájában kiválhat az inzulin. Ez általában akkor fordul elő, ha az üveget nem mindig állítva tárolták. Egy kevés kiszáradt inzulin még nem befolyásolja a termék minőségét. Az inzulint mindig hűtőszekrényben tároljuk, állítva.

Mindig ellenőrizzük az inzulin szuszpenzió állapotát, mielőtt felhasználnánk!

Mennyi ideig tartható el az inzulin az első adag felszívását követően?
Az inzulint hűtőszekrényben kell tárolni és tilos fagyasztani. Általános szabály gyógyszerek esetében, hogy a felbontást követően kb. egy hónapig használhatóak fel. 

Mit kell tennem, ha nem sikerült a teljes adagot beadnom?
Ne próbálja meg kipótolni! A legjobb, ha a következő adag beadásakor folytatja a kezelést a megfelelő adaggal. Kevésbé súlyos és veszélyes, ha egy rövid ideig magas a vércukorszint (hiperglikémia) a túl kevés inzulin miatt, mint ha megpróbálja pótolni az inzulinadagot és leesik a vércukorszint (hipoglikémia).

Mit kell tennem, ha túl sok, vagy legalábbis szerintem túl sok inzulint adtam be?
Hívja fel állatorvosát és beszélje meg vele. Figyelje kutyáját, tapasztalja-e rajta az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) jeleit:  

Ha bármelyik tünetet tapasztalja, próbáljon egy kis táplálékot adni kutyájának, vagy ha ez nem sikerül, dörzsöljön glükóz oldatot vagy mézet kedvence ínyére.

További információ: Sürgős ellátást igénylő helyzetek.

Mit kell tennem, ha szerintem túl alacsony kedvencem vércukorszintje (hipoglikémia)?

If you see any of these signs try to encourage your dog to eat a small meal or if this fails rub some glucose solution or honey on your pet’s gums.
További információ: Sürgős ellátást igénylő helyzetek.

Cukorbeteg kutyám is megkaphatja az éves védőoltásokat?
Teljesen biztonságos cukorbeteg kutyája számára az oltások beadása. Ráadásul ilyenkor állatorvosa részéletesen megvizsgálhatja kedvencét. Cukorbeteg kedvence egészségének megőrzése kiemelten fontos, az egészséges állatoknál kevésbé ingadozik az inzulinigény.

Biztonságos-e az altatás cukorbeteg kutyák számára?
Az altatás előtt általában koplalniuk kell az állatoknak. A koplaló cukorbeteg állatnak sokkal kevesebb inzulinra van szüksége, mint máskor. Állatorvosa meghatározhatja, hogy mennyire kell az adagot csökkenteni, de lehet, hogy ő maga szeretné beadni. A cukorbeteg állatok általában infúziót kapnak az altatás alatt.  Ez azt jelenti, hogy az állat intravénásan kap folyadékot, amíg nem tud inni.  A csökkentett inzulinadagon és az infúzión kívül (bár infúziót a nem cukorbeteg állatok is kapnak egyes esetekben) cukorbeteg kutyája számára sem kockázatosabb az altatás, mint hasonló korú társai számára.