Mit értünk cukorbetegség (diabetes mellitus) alatt és mi okozza?
A cukorbetegség kiváltó oka abszolút vagy relatív inzulinhiány. Az abszolút vagy relatív inzulinhiányban szenvedő állatokat hívjuk cukorbetegnek. Az inzulinhiány hátterében több ok állhat:

Melyek a cukorbetegség tipikus tünetei macskában?
A diabetes mellitus leggyakoribb tünetei:

Mit jelentenek ezek a kifejezések: poliuria, polidipszia és polifágia?Hogyan lehet diagnosztizálni a cukorbetegséget?
Állatorvosa megméri macskája vércukorszintjét és megnézi, hogy a vizeletben van-e glükóz vagy ketonanyag, illetve fennáll-e húgyúti fertőzés. Ha tartósan magas a vércukorszint és emellett glükóz is van a vizeletben, az általában cukorbetegségre utal. Cukorbeteg macskáknál húgyúti fertőzés is előfordulhat.


Bármelyik macskánál kialakulhat a cukorbetegség?
 A macskák bármely életkorban megbetegedhetnek. A cukorbetegség elsősorban az idős macskák betegsége.  
 A leggyakrabban ivartalanított kandúroknál jelentkezik. Ausztráliában és az Egyesült Királyságban a burma macskában fordult elő halmozottan a cukorbetegség.

                

 


Milyen szövődményei lehetnek a cukorbetegségnek?
Általában régóta fennálló esetekben alakulnak ki szövődmények; macskáknál ilyen például a hátulsó végtag gyengesége.


Milyen más betegségeknek vannak ugyanolyan tüneteik, mint a cukorbetegségnek?
A cukorbeteg macska sokat iszik és sok vizeletet ürít. Jó vagy akár fokozott étvágy mellett azonban általában fogy, nem hízik. Néhány betegség, amelynél teljesen vagy részben ugyanezek a tünetek fordulnak elő:

A diagnózis megerősítéséhez meg kell határozni a macska vércukor szintjét, illetve vizeletének glükóz- és keton-tartalmát.


Mennyi a cukorbeteg macska várható élettartama?
Elkötelezett gondoskodás, megfelelő kezelés, életvitel és ellenőrzés mellett a cukorbeteg macska várható élettartama megegyezik hasonló korú, egészséges társaiéval.

Felhasználható még az inzulin, ha véletlenül megfagyott?
Nem. A fagyasztás károsítja az inzulin molekulákat és csökken a termék hatékonysága. Ha véletlenül megfagy a hűtőszekrényben az inzulin, ki kell dobni és új üveget kezdeni.

Hogyan néz ki az inzulin?
Az inzulinos üvegben két különböző típusú inzulin keveréke található. Óvatos összekeverés után (az üveg többszöri átfordításával) általában egyenletesen átlátszó vagy kissé homályos az üvegben található szuszpenzió. Pelyheket vagy nagyobb csomókat nem tartalmazhat. Ha az összekeverés után is maradnak pelyhek vagy csomók, ne használja fel a terméket.

Egyes esetekben az üveg nyakánál vékony fehér gyűrű formájában kiválhat az inzulin. Ez általában akkor fordul elő, ha az üveget nem mindig állítva tárolták. Egy kevés kiszáradt inzulin még nem befolyásolja a termék minőségét. Az inzulint mindig hűtőszekrényben tároljuk, állítva.

Mindig ellenőrizzük az inzulin szuszpenzió állapotát, mielőtt felhasználnánk!

Mennyi ideig tartható el az inzulin az első adag felszívását követően?
Az inzulint hűtőszekrényben kell tárolni és tilos fagyasztani. Általános szabály gyógyszerek esetében, hogy a felbontást követően kb. egy hónapig használhatóak fel.

Mit kell tennem, ha nem sikerült a teljes adagot beadnom?
Ne próbálja meg kipótolni! A legjobb, ha a következő adag beadásakor folytatja a kezelést a megfelelő adaggal. Kevésbé súlyos és veszélyes, ha egy rövid ideig magas a vércukorszint (hiperglikémia) a túl kevés inzulin miatt, mint ha megpróbálja pótolni az inzulinadagot és leesik a vércukorszint (hipoglikémia). 

Mit kell tennem, ha túl sok, vagy legalábbis szerintem túl sok inzulint adtam be?
Hívja fel állatorvosát és beszélje meg vele. Figyelje macskáját, tapasztalja-e rajta az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) jeleit:  

Ha bármelyik tünetet tapasztalja, próbáljon egy kis táplálékot adni macskájának, vagy ha ez nem sikerül, dörzsöljön glükóz oldatot vagy mézet kedvence ínyére.
További információ: Sürgős ellátást igénylő állapotok.

Mit kell tennem, ha szerintem túl alacsony kedvencem vércukorszintje (hipoglikémia)?
Az alábbi jelek utalhatnak alacsony vércukorszintre (hipoglikémiára):

Ha bármelyik tünetet tapasztalja, próbáljon egy kis táplálékot adni macskájának, vagy ha ez nem sikerül, dörzsöljön glükóz oldatot vagy mézet kedvence ínyére.
További információ: Sürgős ellátást igénylő állapotok.

Cukorbeteg macskám is megkaphatja az éves védőoltásokat?
Teljesen biztonságos cukorbeteg macskája számára az oltások beadása. Ráadásul ilyenkor állatorvosa részéletesen megvizsgálhatja kedvencét. Cukorbeteg kedvence egészségének megőrzése kiemelten fontos, az egészséges állatoknál kevésbé ingadozik az inzulinigény.

Biztonságos-e az altatás cukorbeteg macskák számára?
Cukorbeteg macskáját kisebb beavatkozásokhoz, például a fogkő leszedéséhez el kell altatni. A szájüregi fertőzések befolyásolhatják a macska inzulinigényét, ezért ajánlott a fogak rendben tartása. A koplaló cukorbeteg állatnak sokkal kevesebb inzulinra van szüksége, mint máskor. Állatorvosa meghatározhatja, hogy mennyire kell az adagot csökkenteni, de lehet, hogy ő maga szeretné beadni. A cukorbeteg állatok általában infúziót kapnak az altatás alatt.  Ez azt jelenti, hogy az állat intravénásan kap folyadékot, amíg nem tud inni.  A csökkentett inzulinadagon és az infúzión kívül (bár infúziót a nem cukorbeteg állatok is kapnak egyes esetekben) cukorbeteg macskája számára sem kockázatosabb az altatás, mint hasonló korú társai számára.

A macskám nem hajlandó megenni a gyári tápot. Adhatom továbbra is a megszokott táplálékát?
A cukorbeteg macskát meghatározott rend szerint kell etetni. Vannak olyan macskák, akik egész nap szeretnek csipegetni. Ha az Ön macskája is ilyen, nem valószínű, hogy állatorvosa változtatást javasol majd. Sok macska megmakacsolja magát és nem hajlandó megenni az új tápot. Ha cukorbeteg macskája nem eszi meg a felírt gyógytápot, kérje állatorvosa segítségét egy másik táp kiválasztásában Ha macskája túlsúlyos, állatorvosa olyan súlycsökkentő programot javasol majd, amellyel fokozatosan fogyhat le. A fogyás megkönnyítheti a cukorbetegség kezelését.